Općinska organizacija SDA Zavidovići

Formirati patriotski front koji će zaustaviti protivustavno i protivzakonito ponašanje dijela vlasti RS-a

Kolegij Predsjedništva SDA, na danas održanoj sjednici, razmatrao je implikacije referenduma zakazanog za 25.septembar ove godine u RS i usvojio sljedeće

ZAKLJUČKE

• Odluka Narodne skupštine RS o zakazivanju referenduma 25.septembra predstavlja do sada najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena njegovog potpisivanja.
• Ovo je prvi antidejtonski referendum; predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će „prije ili kasnije” biti organiziran referendum o „samoopredjeljenju RS”. Na posljednjem Kongresu SNSD usvojena je Deklaracija pod nazivom „Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost” u kojoj se poziva Skupština RS da tokom 2018.godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS.
• Referendum zakazan za 25.septembar je probni balon za referendum o otcjepljenju RS od BiH. Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH; To se planira učiniti 25. septembra ove godine.
• Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope; to se planira učiniti 2018.godine.
• Političke snage u RS predvođene Miloradom Dodikom rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, rušeći Dejtonski mirovni sporazum vode u bezakonje, haos i nesigurnost; oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno , vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira,
• Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije.

Stoga, Kolegij SDA upozorava i poziva:

• Snage zakona se moraju energično i odmah suprotstaviti snagama bezakonja. Svi moraju raditi ono za što imaju mandat, za što primaju platu i na što ih zakon obavezuje.
• U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može doći ni do kakvog razlaza; Srebrenica, Tomašica, Keraterm, Manjača, sva mjesta patnje nevinih ljudi kao niti jedan pedalj BiH, nikada neće biti izdvojen iz teritorije BiH.
• Sile separatizma koje vode u konflikte sa nesagledivim posljedicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah.
• Pozivamo OHR i Vijeće za implementaciju mira da, u skladu sa svojim obavezama i ovlastima, poduzmu konkretne korake i radnje na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma.
• Pozivamo Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mjere i poništi odluku Narodne skupštine RS koja je protivustavna i u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH; Također, podsjećamo Ustavni sud da je prošao zakonski rok od 6 mjeseci u kom je Skupština RS trebala usvojiti izmjene Zakona o praznicima; umjesto toga, niz službenih osoba u institucijama ovog entiteta se upustio u aktivnosti sprečavanja i onemogućavanja izvršenja presude što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, te očekujemo da Ustavni sud BiH obavijesti Tužilaštvo BiH da poduzme zakonom predviđene mjere.
• Upozoravamo Tužilaštvo BiH da su dužnosnici u Narodnoj skupštini RS , te u nizu drugih institucija RS poduzeli aktivnosti koje imaju obilježje krivičnog djela opisanog u članu 239.Krivičnog zakona BiH- odbijali su, sprječavali i na druge načine onemogućavali izvršenje izvršne odluke Ustavnog suda BiH.
• Upozoravamo članove Centralne izborne komisije i općinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima RS u svhu organizovanja neustavnog referenduma, također, predstavljalo krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH.
• Pozivamo poslanike i delegate u PS BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS da, bez obzira na stranačku pripadnost, formiramo masovan patriotski front koji će zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito ponašanje dijela vlasti u RS, i stabilizirati prilike u BiH.