Općinska organizacija SDA Zavidovići

Je li Redžo Seferović problem Zavidovića ili nekih političkih stranaka?

Ne smiruje se halabuka oko izbora Redže Seferovića na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovića ali čini se da dobija drugačiji karakter. Od nečije (zlo)namjere i nastojanja da Redžu Seferovića i njegovo vođenje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Zavidovići iskoristi kako bi izvršili pritisak na imenovanog radi ostvarenja svojih politikanskih ciljeva situacija se okrenula protiv njih. Radi onih koji se još dvoume ili nemaju potpune informacije pozadine napada na predsjedavajućeg Općinskog vijeća i na ličnost Redže Seferovića postavićemo nekoliko logičnih pitanja.

Je li Redžo Seferović uopće problem Zavidovića? Je li pozicija predsjedavajućeg Općinskog vijeća uopće šansa za razvoj i napredak?

308 kandidata se natjecalo za poziciju vijećnika u Općinskom vijeću Zavidovići. Bilo koji kandidat koji dobije podršku naroda i postane vijećnik mogao bi da bude demokratskom voljom Općinskog vijeća imenovan za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Je li hajka na Redžu i osnov za negodovanje, ili revolt sa ko zna kakvim postupanjima, 279 kandidata koji nisu izabrani, a neko ih, ili možda sami sebe, smatraju kvalitetnijima?

Ko od onih koji se tobože, ili stvarno, zgražavaju viđenim, zna ko su bili predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići u prethodnim mandatima? A bilo je doktora nauka, doktora medicine, inženjera, profesora… Jesu li svojim radom napravili iskorak u razvoju Zavidovića? Da jesu – znali bi za njih. Da li je to uopće bilo za očekivati od tih pozicija i njihovih nadležnosti? Da jeste – znali bi za njih.

Ko uopće zna ko su predsjedavajući općinskih ili gradskih vijeća u općinama ili gradovima sa zapaženim uspjehom u tekućem i prethodnim mandatima? Ko je to u Žepču, Zenici, Tešnju, Gračanici, Tuzli…? A svi znamo ko su načelnici u tim gradovima bili i jesu Mato Zovko, Husejin Smajlović, Fuad Šišić, Suad Huskić, Nusret Helić, Jasmin Imamović…

Kada je to tako, ko i zašto glorificira značaj pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća, ko i zašto omalovažava Redžu Seferovića? Koja je uloga lokalnih politika i njihovih poslušnika?

Je li bitna razlika u znanju između izabranog bez diplome i onih koji to nisu, a do diplome dolaze u poznim godinama na upitan način?

Koga uopće izvan Općine Zavidovići zanima funkcionisanje njenog Općinskog vijeća? Zašto onda neko ima potrebu da informiše javnost širom BiH i šire?

Je li sjednica stvarno komična? Ako jeste, čemu montaža snimaka i pravljenje pojačane komedije?

Zašto osuda 16 vijećnika, ili nekih od njih? Da je bilo 14 da li bi jednako bili osuđivani za podršku Seferoviću?

Namjerno je postavljen niz pitanja na koja bi svako od onih koji su zauzimali stav bez razmišljanja sam sebi trebao dati odgovor. Stav bi se sigurno mijenjao.

Autori ove konstrukcije su definitivno nanijeli štetu ugledu i Redže Seferovića i Općine Zavidovići. Redžo im nije bitan, on je samo Rom, manjina. A zašto Općini Zavidovići, ili im je i ona nebitna u poređenju sa vlastitim potrebama i namjerama. Znamo svi autore tekstova i komentara iz naše sredine, znamo namjere i (bez)vrijednosti mnogih.

Uspostavljanje parlamentarnih većina je legitimna i dopuštena stvar, glasanje i izbor bilo koga ko ispunjava propisane uslove – takođe. Ali niko nema pravo djelovati na način koji negativnom kampanjom nanosi štetu Općini i njenim građanima.

Moramo znati da Predsjedavajući Oćinskog vijeća predstavlja Općinsko vijeće i rukovodi njegovim radom, a da Općinski načelnik predstavlja i zastupa Općinu, te je jasno da za napredak i razvoj općine nije zadužen predsjedavajući Vijeća, nego Načelnik Općine.

Pogotovo iznenađuje da, zbog takve uloge i obaveze, Općinski načelnik dopušta, nijemo posmatra, ili učestvuje u nepopravljivom nanošenju štete ugledu Općine, a time stavlja pod znak pitanja i vlastite namjere i rezultate nastojanja za povećanje interesa investitora.

 Pereuzeto sa (BHindex.nfo)