Općinska organizacija SDA Zavidovići

OHR treba konačno reagovati, referendum u RS-u je najozbiljnija prijetnja stabilnosti BIH

U povodu najavljenog referenduma o Danu Republike Srpske zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je za Klix.ba kako je krajnje vrijeme da OHR reaguje s obzirom na to da ovakvi potezi vlasti u RS-u predstavljaju najozbiljniju prijetnju stabilnosti BiH.

Džaferović je rekao da je najavljeni referendum o Danu RS-a u manjem bh. entitetu protuustavna i antidejtonska aktivnost režima u Republici Srpskoj.”Ta aktivnost zahtijeva odgovor i reakciju svih onih koji su zaduženi da štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Ovdje prije svega mislim na apelacije koje će biti podnesene Ustavnom sudu BiH da se odluka o referendumu proglasi neustavnom i stavi van snage”, kazao je Džaferović.On je dodao da bi se u tom slučaju trebalo ići s najširim krugom apelanata, odnosno svih onih koji su ovlašteni da upućuje apelacije Ustavnom sudu BiH za rješavanje ovakvog spora.

“Na potezu su domaće pravosudne institucije jer se u dosadašnjem procesu implementacije odluke Ustavnog suda BiH o temi 9. januara identificiralo nekoliko pojedinaca i institucija koje sprečavaju, odbijaju ili na drugi način onemogućavaju sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH”, smatra Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ističe da ovakve aktivnosti vlasti u RS-u svakako zahtijevaju i hitnu reakciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

“OHR konačno treba reagovati jer ovo je najdirektnija prijetnja stabilnosti BiH, a i šire. OHR koji je zadužen za implementaciju mirovnog sporazuma treba konačno reagovati”, rekao je Džaferović.

Na pitanje da li postoji mogućnost zakazivanja vanredne sjednice Zastupničkog doma u povodu najavljenog referenduma, Džaferović odgovara da su zastupnici na prošloj sjednici bezuspješno pokušali raspravljati o toj temi.

“Potrebna je entitetska većina da se takva tačka stavi na dnevni red. Iz tog razloga mislim da do takve sjednice neće doći. Zastupnički dom ima zakazanu sjednicu 30. augusta i vidjet ćemo da li će šta biti na tu temu na sjednici Zastupničkog doma”, zaključio je Džaferović.

(Klix)