Općinska organizacija SDA Zavidovići

Merkel: Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila pomoć svu moguću pomoć svoje zemlje.

Također,  njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je  nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu da podržava sve pozitivne procese koji se dešavaju u BiH. Pohvalila je i napredak reformskih procesa, ali i naglasila kako ne želi da čuje da u Bosni i Hercegovini nema dogovora o nastavku EU puta.

“Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako financijski, tako i u drugom obliku. Raduje me napredak u reformama koje je BiH postigla i želimo da se tako i nastavi da bi bilo održivo”, kazala je Merkel.

Istakla je da prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU, zavisi od ispunjenja preostalih obaveza, prije svega prilagodbe SPP-a i usvajanja mehanizma koordinacije. Njemačka kancelarka je rekla da je obećala da će pomoci BIH i u slučaju iz uslova u vezi SPP-a,.

“Lično ću pomoći i razgovarat ću s našim ministrom privrede da vidimo kako smanjiti strahove poljoprivrednika u BiH i kako da ih finansijski podržimo”, najavila je Merkel.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da su članovi Predsjedništva nastavili pregovore o SPP-u ali da nisu postigli dogovor. No, obećana pomoć kancelarke Merkel, kazao je Izetbegović, sada izbija argumente protivnicima sporazuma iz ruku.

“BiH je od EU dobila ponudu kao nijedna zemlja do sada i pogrešno je stvarati utisak da ce s ovim SPP-om biti pometena bh. privreda, što nije tačno. Moramo se znati nositi s konkurencijskim pritiskom”, rekao je Izetbegović.

Budući da su  objavljeni rezultati popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine, a upravo objava tih rezultata proizvela je određenu krizu u BiH, Izetbegović smatra da će objava rezultata izazvati dodatne nervoze u određenom dijelu BiH te je mišljenja da će biti potrebno vrijeme da se to “sanira”.

Bez obzira na to ko je tu u pravu, svi smo suvlasnici države i procesa koji u njoj vladaju i tu će trebati donositi mudre odluke. Rezultati su takvi kakvi su u njihov meritum se neće moći ulaziti, ali vidjet ćemo kako “amortizirati” reakcije koje će doći”, kazao je Izetbegović, dodajući da političari nisu mogli na to uticati.

Angela Merkel je najavila da će u ponedjeljak biti upriličena balkanska konferencija, poznata kao berlinska inicijativa ili berlinski proces, a prisustvovat će joj predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji će tada predstaviti infrastrukturne projekte kao i omladinsku organizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: www.sda.ba