Općinska organizacija SDA Zavidovići

Promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

Večeras 23.10.2017.godine je u Centru za kulturu u Zavidovićima u organizaciji OO SDA Zavidovići upriličena promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“, autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića. Promocija je upriličena povodom obolježavanja14 godina od smrti prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Profesor Mustafa Mujkić je istakao kako je rahmetli Alija Izetbegović politički „oživio“ Bošnjake i time ih učinio državotvornim narodom koji je konačno postao politički faktor koji je odlučivao o svojoj sudbini ali i o sudbini svoje države.

“Čast mi je što mogu da govorim o ovako značajnoj temi i velikoj ličnosti, o istinskom velikanu savremenog doba. On je svojim kvalitetima počastio Bošnjački narod kao i sve narode i građane Bosne i Hercegovine, počastio je čovječanstvo, jer je zaista imao takve kvalitete koje su bile vrijedne pažnje i poštovanja svih ljudi u svijetu.”, rekao je gen. Fikret Muslimović.

Ta knjiga je nastala u našoj ambiciji da se koliko je god moguće poslužimo naučnom metodologijom da se predstave osnove i ciljevi politike koju je provodio i zastupao rahmetli predsjednik Izetbegović. Na žalost naša  javnost u dobroj mjeri opterećena raznim neistinama, propagandističkim pristupom, predstavljanjem onoga što nije, iskrivljenim predstavljanjem historijskih činjenica. Naša želja je bila da, služeći se izvornim, autentičnim dokumentima, prikažemo pravu istinu – kazao je Muslimović.

Profesor Zijad Ljevaković je govorio o političkoj ličnosti predsjednika Alije Izetbegovića te da je on u politiku unijeo duhovnost bez čega je politika istinskog lidera nazamisliva. „Alija Izetbegović je oduvijek zagovarao građansku Bosnu i Hercegovinu, državu jednakopravnih naroda. On to nije samo zagovarao nego i provodio zbog čega je zadobio simpatije svih onih koji su bili istinske patriote bez obzira na vjeru i naciju“, istakao je profesor Ljevaković.

Govoreći o životu i djelu Alije Izetbegovića, jedan od autora, Selmo Cikotić, naglasio je kako se radi o veoma značajnoj historijskoj ličnosti koja je ostavila neizbrisiv pečat u BiH, ali i regiji.

– U opštem smislu, ja mislim da postaje sve očiglednije da je Alija Izetbegović bio jedan mislilac i filozof  koji je jako sveobuhvatno, veoma duboko i dalekovido razumijevao vrijeme u kojem je živio. Razumijevao je globalne okolnosti i na jedan vrlo pošten i odgovoran način promišljao sudbinu svoje države, naroda koji je politički predstavljao, jednako brinuo o drugim narodima i o svim građanima koji su živjeli u Bosni i Hercegovini – kazao je Cikotić.

To je, kako kaže, jedan od osnovnih razloga što su ga svugdje u svijetu više cijenili nego u samoj Bosni i Hercegovini.

“Knjiga ‘Mislilac i državnik Alija Izetbegović’ napisana je sa namjerom da se ništa ne dodaje ni oduzima, da se predstavi ono što je Izetbegović svojom mišlju, odnosom i idejama prema svojoj sudbini, svojoj budućnosti, prema svom narodu, svojoj vjeri bio.”, naglasio je Cikotić.

– Uvijek je htio biti blizak narodu i uvijek borio za istinu i za vrlo konkretne i čvrste ljudske kriterije i norme – ističe Cikotić, navodeći kako su teme kojima se bavio Alija Izetbegović i danas uveliko aktuelne te bi mogle biti vodilja sadašnjim i budućim generacijama.

 

received_10212391387492524 received_10212391387972536

 

 

 

 

 

received_10212391470494599 received_10212391471134615