Općinska organizacija SDA Zavidovići

Trebali se Općinski načelnik izviniti građanima?!

Projekat izgradnje, rekonstrukcije i proširenja LED javne rasvjete na području naše Općine počeo je 2016. godine zamjenom oštećene i postavljanjem nove LED rasvjete u užem dijelu grada. Radi se o LED rasvjetnim tijelima kojima se štedi električna energija, te poboljšava sigurnost za vozače i pješake….
Ovako je to 10 maja 2019. godine objavio portal općine Zavidovići (https://www.zavidovici.ba/izgradnja-i-odrzavanje-javne-rasvjete-na-podrucju-opcine-zavidovici/)

Zašto baš 2016. godina? To je godina od kada je ova čaršija dobila novog načelnika iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). To je godina od kada su mnogi mislili da će dolaskom novog Načelnika (SBiH) sve procvjetati u ovoj čaršiji. No, cvjetalo jest, i to ponajviše su cvjetale objave raznih destinacija i posjeta gostiju Općini (raznorazne slike se mogu pogledati na portalu Općine), ali nigdje behara, nigdje ploda od tih posjeta.
I možete zamisliti sada u 2019. godini se neko dosjetio da nas informiše o rasvjeti od 2016. godine. Da nije jadno bilo bi smiješno! Pazite! Od 2016. godine! Šta se time želi poručiti? Dragi građani od 2016. godine samo smo se slikali, sumirali šta je urađeno ranije i najavljivali šta će biti urađeno, ali oprostite Općinski načelnik (SBiH) nije stigao da uradi ništa što je narodu obećao, jer ipak ko bi se slikao, ko bi putovao u Tursku i na razna mjesta gdje su dnevnice dobro plaćene. Ima toga dosta, ali…. nije to tema!
Vratimo se mi rasvjeti. U navedenom članku nas press služba Općinskog načelnika informiše (2019 godine) kako je za sve ranije izgrađene rasvjete pokrenut postupak dobijanja građevinske dozvole, kako će se ostvariti uštete na električnoj energiji, poboljšati sigurnost za vozače i pješake itd. No, da li se to desilo, procijenite sami! Jedno je jasno, a to je da je zaista rasvjeta isključena. Na ovu činjenicu brojni građani putem svojih facebook profila ukazuju na to da ova čaršija živi u mraku, da se rasvjeta ne pali u vrijeme kada je to potrebno, a evo i jednog statusa „Večeras sam obišao čaršiju između 19:30 i 20:00 rasvjeta kao već nekoliko noći unazad uredno nije upaljena. Nekome je hamam baš stalo da nas ugasi kao što ste pogasili sve u nasem gradu.“ „I kad se upali,toliko su smanjili nazivnu snage sijalica pa haman k’o da i ne gore.
Kod mosta “Duga” ako ide vozilo u susret, jedva da se moze uociti pjesak koji prelazi ulicu!“…“bolje nam je 96 bio grad osvijetljen.“ „Bas, bas je cirkus-osvjeteljnje. Haman samo da se vidi da ima rasvjeta a sto nema svoju svrhu…“ itd…
Ne želimo da se ovo shvati kao atak na Općinskog načelnika (SBiH). Mi želimo pomoći, ali uvijek je bio problem kako nekome pomoći ako taj neko ne želi tu pomoć.
Ako smo ranije živjeli u boljim uslovima, sada bi trebalo to biti još dosta bolje, ali ipak nije. Smatramo da za ovu zonu sumraka Općinski načelnik treba dati izvinjenje građanima. Jer ima priliku. Poslije neće imati!
Mi smo čvrsto posvećeni zajedničkom združivanju snaga na unapređenju kvaliteta života u našoj Općini i pozivamo prvog čovjeka općine Zavidovići da kroz kulturu dijaloga, pravedno, na temeljima slobode, barem u ovoj zadnjoj preostaloj godini mandata čvrsto se posveti rješavanju problema koji opterećuju građane ove lokalne zajednice.