Općinska organizacija SDA Zavidovići

Umjesto da brine za zdravlje građana i privredu, načelnik Mujanović se slika i kiti tuđim perjem

U četvrtak, 23.04.2020. godine održana je sjednica Kolegija Općinskog vijeća Zavidovići na koju su bili pozvani predstavnici političkih stranaka. Iako je Kolegij trebao raspravljati o izuzetno važnim temama vezanim za budžetsko poslovanje i saniranje ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, zaključak Kolegija je ispoštovao jedino predsjedavajući Vijeća Redžo Seferović, dok je općinski načelnik Hašim Mujanović sve vrijeme bio samo nijemi posmatrač. I sam Seferović na sjednicu došao nespreman, tako da članovi Kolegija nisu dobili ni radne materijale, niti je bilo uvodnih obrazloženja po tački vezanoj za izradu rebalansa Budžeta za 2020. godinu, kao i izradu prijedloga mjera za ublažavanjeposljedica pandemije u privredi. Zahvaljujući predsjedavajućem Seferoviću i ignorantskom odnosu načelnika Mujanovića, sastanak je protekao bez pomaka, kao u staroj narodnoj izreci „trla baba lan, da joj prođe dan“ i na kraju smo dobili jedno veliko – NIŠTA.

Aktuelna općinska vlast u Zavidovićima potpuno je nespremna dočekala trenutnu krizu, a to se moglo vidjeti i prije same sjednice. Na ulazu u zgradu Općine ne postoji ni dezinfekciono sredstvo niti se insistira na nošenju zaštitne maske, što govori da se općinska uprava nije u stanju pobrinuti ni za poštivanje epidemioloških mjera u svojoj kući. Uostalom, šta drugo i očekivati od institucije koja je svoj rad svela na puko kopiranje naredbi sa viših nivoa vlasti.

Pozvani-odazvani šta činiti?! Iako nije bilo materijala na sjednici, niti uvodnog obrazloženja po dnevnom redu, predstavnici političkih stranaka predložili su određene konkretne mjere za prevazilaženje krize. Konstruktivni su bili prijedlozi predsjednika SDA Mirnesa Burkića, predsjednice Stranke penzionera Selvedine Uljić, predsjednika SDP-a Damira Memića, predsjednika ASDA Samira Šibonjića te vijećnika Nedžada Mahmutovića. Na sve naše prijedloge odgovarala je pomoćnica načelnika za ekonomske poslove i poduzetništva, tako da se na momente činilo da je pomoćnica ustvari načelnica. Mujanović je šutio kada se razgovaralo i o trenutnoj situaciji i o budžetskom rebalansu, pokazujući ili svoju neinformisanost ili nepoznavanje materije. Neka građani sami procijene.

Nakon što je Mujanoviću sugerisano da se od njega očekuju tražene informacije, rekao je da ne zna ni koliko ima na stanju ni da li uopće ima dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski, već da se zaštitna sredstva mogu nabaviti na tržištu. Dakle, u vrijeme kada mnoge institucije imaju problem sa nabavkom navedene robe, općina Zavidovići očito ima previše hrabrosti da se ponaša na ovakav način. Čuli smo iz medija da su se neki vijećnici odrekli paušala kako bi se nabavile zaštitne maske koje će se podijeliti građanima, pa se postavlja logično pitanje gdje su ranije nabavljena dezinfekciona sredstva i zaštitne maske. Također, tražili smo informaciju o opremljenosti Doma zdravlja dezinfekcionim sredstvima, zaštitnim maskama kao i izdvajanju finansijske pomoći za nabavku potrebne opreme za ovu zdravstvenu ustanovu, a dobili smo polovične informacije.

Članove Kolegija i načelnika Mujanovića smo informisali da je Dom zdravlja dobio od Vlade Zeničko-dobojskog kantona putem Kantonalnog štaba civilne zaštite određeni broj hirurških maski, zaštitnih maski, hirurških rukavica, vizira za lice, zaštitnih naočala i druge zaštitne opreme, kao i dezinfekcionih sredstava, tako da otpadaju tvrdnje načelnika Mujanovića da Općina nije dobila pomoć viših nivoa vlasti u zaštitnoj opremi. To se, načelniče, zove operativnost, jer je navedena oprema isporučena ustanovi čiji je osnivač Općina Zavidovići i nema logike da se oprema isporučuje Općini koja će pomoć samo proslijediti svojoj ustanovi. Ili ste možda, načelniče Mujanoviću, očekivali da vam se doznače sredstva i da vi izvršite nabavku?!

Informisani smo i o činjenici da ste uvažili naše pisane prijedloge koje smo kao političke stranke uputili na vašu adresu, ali da ćete prijedloge realizovati shodno nekim vašim kriterijima zasnovanim na Zakonu o sistemu državne pomoći u BiH. Ipak ste zaboravili na to da je za dodjelu državne pomoći prethodno potrebna saglasnost Općinskog vijeća i da je svaka državna pomoć koja je dodijeljena suprotno Zakonu nezakonita te se ista mora vratiti. Ovo vam govorimo samo o važnosti sazivanja sjednice Općinskog vijeća. Odredili ste da će se refundirati 50% sredstava po osnovu plaćanja komunalne naknade za period mart – juni 2020. godine, iako su političke stranke tražile da se privredni subjekti za vrijeme dok ne rade budu oslobođeni plaćanja takve naknade. Niste nam znali objasniti kojom analizom ste došli do tih 50% refundacije.

Istakli ste da je još rano ići u izmjene i dopune Budžeta općine Zavidovići za 2020. godinu, jer čekate kredit od MMF-a, pa će tek tada, tobože, postojati potreba da se radi budžetski rebalans. S obzirom da ste već izvršili određene preraspodjele u okviru Budžeta,moramo vas napomenuti da će vam i za to biti neophodno uraditi rebalans Budžeta, ali vi, očito, čekate da situacija eskalira i da onda krivicu prebacite na Vijeće i da vijećnici samo aminuju rebalans kojim ćete legalizirati samovoljno trošenje sredstava građana. Ponudili smo vam saradnju vijećnika da na vrijeme poduzmete sve odgovarajuće potrebne mjere, a vi vijećnicima onemogućujete rad.

Rekli ste nam i da ne postoje opravdani razlozi i mogućnost za zakazivanje sjednice Općinskog vijeća, tražeći uporište u naredbi Kriznog štaba Federacije BiH o zabrani okupljanja, ali je očito da ni naredbu koju kopirate niste dovoljno izučili. Drugi gradovi, općine, kantoni, pa i Federacija BiH, održavaju sjednice, a, eto, kod nas je to, kako vi tvrdite, zabranjeno. Sjednicu je moguće održati poštujući preporuke zdravstvene struke, a da ne pričamo o elektronskim sjednicama, jer to bi bilo i previše.

Zbog javnosti moramo kazati da gore navedeni zaključak Kolegija Vijeća, općinski načelnik Hašim Mujanović nije ispoštovao s obzirom da smatra da sam može trošiti budžetska sredstva, kako on to kaže, „po zakonu“, a da se za trošenje narodnih para Vijeće uopće ne pita. Svoj stav ste potvrdili i u saopćenju objavljenom na web portalu Općine Zavidovići. Načelniče, ne vjeruju više građani u vašu floskulu i poštapalicu, kako to volite kazati, da kao Općinski načelnik u toku svog mandata nikada niste sprovodili samovolju, već naprotiv da ste uvijek pozivali općinske vijećnike svih političkih opcija da zajednički djelujete za dobrobit svih građana Zavidovića. Svima je jasno da su ovo neistine, a ponovili ste ih i na sastanku održanom uoči lijepog mjeseca ramazana. Načelniče, ima li ko od vaših saradnika da vam na to ukaže ili zaboravljate svjesno, ili se zaista ne sjećate vaših postupaka, kada kažete da u toku svog mandata nikada poziciju načelnika niste koristili za  samopromociju niti ste u javnost izlazili sa ishitrenim i bombastičnim izjavama. Nemojte se sramotiti sa ovakvim izjavama, jer ste vi ipak općinski načelnik. Ako ništa, proguglajte ili posjetite vaš portal www.zavidovići.ba. Tamo ćete pronaći desetine članaka čiji je jedini cilj samopromocija, a da ne nabrajamo bombastične izjave o izgradnji uskotračne pruge i „ćiru“ koji će ići uz Krivaju, izgradnju Erdoan parka za djecu, otvaranje fabrike za reciklažu opasnog otpada sa Italijanima, najavu proizvodnje traktora u Krivajii druge projekte za koje nemate ni znanja ni snage. Ili da se u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije na terenu slikate i hvalite projektima koji se finansiraju sredstvima sa viših nivoa vlasti ili čak projektima koji su završeni i prije, a i poslije 2016. godine, kada su birači nasjeli na vaša slatka obećanja i izabrali vas za načelnika.Da ne spominjemo projekte koji su tek u pripremnoj fazi, a uopće nema ni naznaka ni osnova da se krene u njihovu realizaciju. Zar to nije ništa drugo nego samopromocija ? Žalosno je da se nakon tri i po godine mandata ne možete pohvaliti niti jednim konkretnim projektom po kome biste ostali upamćeni.

OO SDA Zavidovići smatra da se rebalans Budžeta za 2020. godinu treba hitno uraditi i da sredstva za zdravstvo i ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom moraju što prije biti operativna. Ne želimo da vjerujemo da vam odgovara ova situacija, ali je to jedini zaključak koji se nakon svega nameće, jer dok se drugi bave mjerama i spašavanjem zdravlja građana i privrede, vi se šetkate po terenu i kitite tuđim perjem. Građani su svjedoci svih dešavanja, ali ste očito svjesni da vam je ovo zadnja godina mandata, pa se tako i ponašate.

 

OO SDA Zavidovići